Start Zaanse Kinderjury 2020

Geplaatst in: Geen categorie | 0

De Zaanse Kinderjury gaat van start!

Burgemeester Jan Hamming geeft op dinsdag 4 februari het startsein voor een bijzondere Zaanse traditie: de Zaanse Kinderjury. De burgemeester zal die dag voorlezen aan leerlingen van basisschool Het Palet uit Krommenie. 

Lizen vond de ambtsketting minder zwaar dan gedacht. Zij en haar klasgenoten werden in 2019 door burgemeester Hamming voorgelezen. Foto: Mike Bink

In totaal doen zestien basisscholen mee aan de Zaanse Kinderjury. Samen bepalen de leerlingen uit de groepen 6 en 7 de winnaar van de Hotze de Roosprijs, de prijs voor het beste kinderboek van een debuterende kinderboekenschrijver. De winnaar van deze prijs ontvangt een geldbedrag van 4.500 euro. Zaanstad is de enige gemeente in Nederland die een debuterend kinderboekenschrijver zo’n steun in de rug geeft. Ook op de andere deelnemende scholen wordt dinsdag voorgelezen, door wethouders, raadsleden en de gemeentesecretaris.

 

Leeskisten en digitaal lezen

Alle deelnemende scholen hebben een leeskist met exemplaren van de zestien genomineerde boeken ontvangen. De complete lijst met boeken is te vinden op www.zaansekinderjury.nl. De leerlingen hebben tot half mei de tijd om de boeken te lezen en te stemmen op hun favoriete kinderboek. Ook kunnen de kinderen de genomineerde boeken digitaal lezen. Dat kan via Booqees [boe-kies], een kinderboekenplatform met meer dan 1.500 digitale kinderboeken. Hierin zijn tijdelijk ook de boeken voor de Zaanse Kinderjury opgenomen. De schrijver met meeste stemmen van de kinderen wint de Hotze de Roosprijs.

 

Prijs vernoemd naar schrijver Kameleonboeken

De finalisten en de uiteindelijke winnaar worden begin juni bekendgemaakt. In 2019 wonnen Barbara Barend en Marlies van Cleeff de Hotze de Roosprijs met hun debuut ‘Dromen van succes’ (van uitgeverij Condor). Eerdere winnaars zijn onder anderen Niki Smit, Maren Stoffels, Janneke Schotveld en Manon Sikkel. De Hotze de Roosprijs dankt zijn naam aan de schrijver van de Kameleonboeken, die in Krommenie woonde en werkte. Naast Hotze de Roos wonen en woonden nog meer bekende kinderboekenschrijvers in Zaanstad.