Start Zaanse Kinderjury 2018

Geplaatst in: Geen categorie | 0

Nieuwe burgemeester geeft aftrap Zaanse Kinderjury

Burgemeester Jan Hamming mag maandag 5 februari voor het eerst het startsein geven voor een bijzondere Zaanse traditie: de Zaanse Kinderjury. Dat doet hij door voor te lezen aan ruim zeventig leerlingen van OBS het Eiland. Hij leest voor uit Lampje van Annet Schaap, een van de boeken die meedingen naar de Hotze de Roosprijs.

Vorig jaar las burgemeester Vreeman voor aan leerlingen van De Overhaal (Krommeniedijk).

In totaal doen zestien basisscholen mee aan de Zaanse Kinderjury. Samen bepalen deze leerlingen uit de groepen 6 en 7 de winnaar van de Hotze de Roosprijs, de prijs voor het beste kinderboek van een debuterende kinderboekenschrijver. De winnaar van deze prijs ontvangt een geldbedrag van 4500 euro. Zaanstad is de enige gemeente in Nederland die een debuterend kinderboekenschrijver zo’n steun in de rug geeft. Ook op de andere deelnemende scholen wordt maandag voorgelezen, door wethouders en raadsleden.

 

Leeskisten en digitaal lezen

Alle deelnemende scholen krijgen ook een leeskist met exemplaren van de zestien genomineerde boeken van dit jaar uitgereikt. De complete lijst met boeken is te vinden op www.zaansekinderjury.nl. De leerlingen hebben tot eind april de tijd om de boeken te lezen en te stemmen op hun favoriete kinderboek. Ook kunnen de kinderen de genomineerde boeken digitaal lezen. Dat kan via Booqees [boe-kies], een kinderboekenplatform met meer dan 1.500 digitale kinderboeken. Hierin zijn tijdelijk ook de boeken voor de Zaanse Kinderjury opgenomen. De schrijver die de meeste stemmen krijgt van de kinderen, wint de Hotze de Roosprijs.

 

Prijs vernoemd naar schrijver Kameleonboeken

De finalisten en de uiteindelijke winnaar worden later bekend gemaakt. In 2017 won Hajo Visscher de Hotze de Roosprijs, met zijn boek ‘Verdronken geheimen’. De Hotze de Roosprijs dankt zijn naam aan de schrijver van de Kameleonboeken, die in Krommenie woonde en werkte. Naast Hotze de Roos wonen en woonden nog meer bekende kinderboekenschrijvers in Zaanstad.