Wie wint dit jaar de Hotze de Roosprijs?

Geplaatst in: Geen categorie | 0

De Zaanse Kinderjury is gestart!

Burgemeester Jan Hamming heeft op maandag 4 februari het startsein geven voor een bijzondere Zaanse traditie: de Zaanse Kinderjury. Dat deed hij door voor te lezen aan vijftig leerlingen van basisschool Octant uit Assendelft.

Lizen vond de ambtsketting minder zwaar dan gedacht. Zij en haar klasgenoten werden door burgemeester Hamming voorgelezen in het Zaans Museum. Foto: Mike Bink

In totaal doen zestien basisscholen mee aan de Zaanse Kinderjury. Samen bepalen deze leerlingen uit de groepen 6 en 7 de winnaar van de Hotze de Roosprijs, de prijs voor het beste kinderboek van een debuterende kinderboekenschrijver. De winnaar van deze prijs ontvangt een geldbedrag van 4.500 euro. Zaanstad is de enige gemeente in Nederland die een debuterend kinderboekenschrijver zo’n steun in de rug geeft. Ook op de andere deelnemende scholen is maandag voorgelezen, door wethouders, raadsleden en zelfs de Zaanse Kinderombudsman.

 

Leeskisten en digitaal lezen

Alle deelnemende scholen hebben ook een leeskist met exemplaren van de veertien genomineerde boeken ontvangen. De complete lijst met boeken is te vinden op www.zaansekinderjury.nl. De leerlingen hebben tot eind april de tijd om de boeken te lezen en te stemmen op hun favoriete kinderboek. Ook kunnen de kinderen de genomineerde boeken digitaal lezen. Dat kan via Booqees [boe-kies], een kinderboekenplatform met meer dan 1.500 digitale kinderboeken. Hierin zijn tijdelijk ook de boeken voor de Zaanse Kinderjury opgenomen. De schrijver met meeste stemmen van de kinderen wint de Hotze de Roosprijs.

 

Prijs vernoemd naar schrijver Kameleonboeken

De finalisten en de uiteindelijke winnaar worden op 2 juni bekendgemaakt. In 2018 won Sunna Borghuis de Hotze de Roosprijs, met haar boek ‘Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden’ (van uitgeverij Gottmer). Eerdere winnaars zijn onder anderen Niki Smit, Maren Stoffels, Janneke Schotveld en Manon Sikkel. De Hotze de Roosprijs dankt zijn naam aan de schrijver van de Kameleonboeken, die in Krommenie woonde en werkte. Naast Hotze de Roos wonen en woonden nog meer bekende kinderboekenschrijvers in Zaanstad.