Maak kennis met de finalisten van 2019!

Geplaatst in: Geen categorie | 0

Interview met de finalisten van 2019

De drie finalisten van de Hotze de Roosprijs 2019 zijn bekend! En we willen natuurlijk alles over hen te weten komen. De Zaanse Kinderjury stelde vragen aan Marlies van Cleeff, Frans van Deijl en Dave Goldstein.

Marlies van Cleeff, foto © Neeltje Kleijn
Frans van Deijl
Dave Goldstein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allereerst: wat doen jullie in het dagelijks leven?
FRANS: ‘Ik ben journalist en werk voor HP/De Tijd en Haarlems Dagblad.’
DAVE: ‘Ik ben tekstschrijver voor bedrijven en personen. Brochures, speeches, dat soort dingen. Een stuk saaier dan het schrijven van een boek, maar nog steeds leuk om te doen, hoor.’
MARLIES: ‘Ik ben sportjournalist en schrijf verhalen over sporters voor Helden Magazine, maar op dit moment ben ik een paar weken niet aan het werk, omdat ik net een kindje heb gekregen!

Wat fijn! Gefeliciteerd, Marlies! Hoe heet je kindje?
MARLIES: ‘Mijn dochtertje heet Nine.’

Hebben jullie altijd al willen schrijven?
MARLIES: ‘Nou… vroeger riep ik altijd dat ik visser wilde worden haha! Gelukkig dat het toch anders gelopen is.’
DAVE: ‘Ik had ook geen schrijfambities, dat kwam pas toen ik in de twintig was, toen ik de literatuur ontdekte. Op school las ik boeken omdat het moest, pas daarna las ik voor m’n plezier. Toen ik hoorde van een verhalenwedstrijd besloot ik een poging te wagen, met succes.’
FRANS: ‘Wat goed van je. Als jochie schreef ik eens een schriftje vol dat wel erg veel leek op Sil de Strandjutter. De titel was: Jochem. Later begreep ik dat het overschrijven van andermans werk het begin is van eigen creativiteit.’

Welke kinderboekenschrijvers bewonderen jullie?
FRANS: ‘H. de Roos heeft mij met zijn Kameleon-boeken aan het lezen gebracht. En ik hou erg van de kinderverhalen van Roald Dahl.’
MARLIES: ‘Ja, ik ook! En Annie M.G. Schmidt natuurlijk. Ik heb hun boeken verslonden vroeger. Op dit moment heb ik ook heel veel respect voor Jochem Meyer. Zo leuk bedacht en knap geschreven, De Gorgels!’
DAVE: ‘Ik zal eerlijk zijn door te zeggen dat ik bijna geen kinderboeken lees. Via het huiswerk van mijn dochter kon ik nog wel eens door een jeugdboek bladeren, maar de meeste konden me niet erg boeien. Van die boeken vond ik die van Anna Woltz wel erg mooi. Ik weet nog goed dat ik haar columns in de Volkskrant las toen ze pas 15 jaar was, meer dan twintig jaar geleden. Ik vond haar toen al erg goed en slim schrijven en ik ben blij dat ze zo goed is geworden.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dave, hoe kwam je op het idee voor jouw debuut?
DAVE: ‘Mijn dochter kwam dus thuis met boeken die me niet zo boeiden. “Waarom schrijf jij niet weer eens een keer een boek,” vroeg ze. Inderdaad, ik had al lang geen boek meer geschreven, en nog nooit een kinderboek. Ik nam de uitdaging aan.’
FRANS: ‘Wat toevallig, mijn zoon van 11 zei tegen mij hetzelfde. Ik wilde hem en zijn broer aan het lezen krijgen. Zo is het gekomen.’
MARLIES: ‘Ik interviewde al veel sporters en schreef hun verhalen op voor volwassenen. Maar Sven Kramer, Dafne Schippers, Lieke Martens en Tom Dumoulin zijn ook jong geweest. Hoe zag hun jeugd eruit? Waar droomden zij van? Wat hebben zij geleerd in hun leven en welke tegenslagen hebben zij moeten overwinnen om hun doel te bereiken? Misschien schuilt er in jou ook wel een kleine Tom Dumoulin! Of ontdek je dat bij het lezen van dit boek…’

Lijken jullie op de hoofdpersoon uit jullie debuut?
MARLIES: ‘Er zijn wel 25 hoofdpersonen in ons boek! Als ik moet kiezen lijk ik misschien het meest op Marit Bouwmeester, maar dat komt vooral omdat ik zelf vroeger ook zeilde en daarin graag de beste wilde worden!’
FRANS: ‘De kleine Frans zit in Billy wel verstopt natuurlijk, maar hopelijk herkennen heel veel jongens (en meisjes) van rond de twaalf wat in hem.’
DAVE: ‘De hoofdpersoon is een 13-jarig meisje, zelf ben ik een 47-jarige man. Waarschijnlijk lijk ik eerder op de vader van de hoofdpersoon. Maar met een beetje fantasie kan je je in iedereen verplaatsen. Probeer het maar eens.’

Zijn jullie al begonnen aan een nieuw boek?
FRANS: ‘Nee, nog niet.’
MARLIES: ‘Ik ook nog niet, maar dat gaat er zeker komen!’
DAVE: ‘Er broeit wel wat, ja. Wat het gaat worden, weet ik nog niet. Als ik enorm gemotiveerd ben, dan komt het vanzelf. Wat dat betreft werkt de nominatie erg inspirerend, want ik krijg meteen weer zin om er tijd voor vrij te maken.’

Hebben jullie nog tips voor kinderen die zelf ook een boek willen schrijven?
DAVE: ‘Ja, lees vooral veel boeken, heel veel boeken. Bedenk waarom je ze leuk of niet leuk vindt, en probeer een eigen stijl te ontwikkelen. En de beste tip: leg niet te veel uit in je verhaal. Probeer je te verplaatsen in de lezer en probeer veel aan de fantasie van de lezer over te laten. Laat de lezer ontdekken wat jij als schrijver wilt zeggen, tussen de regels door. En geniet ervan.’
FRANS: ‘Daar sluit ik me volledig bij aan. Lees eerst maar zoveel mogelijk andere boeken. Laat je inspireren. Dan komt de rest vanzelf.’
MARLIES: ‘Ach, ik zeg: gewoon proberen! Bedenk een idee en begin met schrijven. Dikke kans dat je de eerste pagina misschien wel drie keer over schrijft, maar: wie niet waagt, die niet wint!’

Bedankt voor dit interview en allemaal heel veel succes en plezier gewenst tijdens de prijsuitreiking!

De uitreiking van de Hotze de Roosprijs vindt plaats op 2 juni 2019 om 15.00 uur op de Zaanse Schans bij Zaandam. Dat mag je niet missen!