Maak kennis met de finalisten!

Geplaatst in: Geen categorie | 0

Interview met de finalisten van 2018

De drie finalisten van de Hotze de Roosprijs 2018 zijn bekend! En we willen natuurlijk alles over hen te weten komen. De Zaanse Kinderjury stelde vragen aan Sunna Borghuis, Tjerk Noordraven en Mijke Pelgrim.

Sunna Borghuis
Tjerk Noordraven (foto: Bart van Dieken)
Mijke Pelgrim

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allereerst: wat doen jullie in het dagelijks leven?

SUNNA: ‘Ik werk voor tijdschriften als eindredacteur. Daar schrijf ik stukjes voor of ik corrigeer teksten.’

TJERK: ‘Sinds kort ben ik fulltime schrijver. Daarvoor was ik net als Sunna redacteur, maar dan van boeken voor volwassenen. Zelf schrijven vind ik veel leuker.’

MIJKE: ‘Ik ben géén redacteur, ik ben docent Engels en mentor van een klas die net eindexamen heeft gedaan.’

 

Twee van jullie waren op het werk al veel met schrijven bezig. Jij niet, Mijke?

MIJKE: ‘Schrijven vind ik al mijn hele leven leuk, maar gek genoeg kwam ‘schrijver’ nooit op mijn beroepenlijstjes voor. Op de basisschool wilde ik modeontwerpster worden en later advocaat.’

SUNNA: ‘O, ik wel, hoor. Vanaf de middelbare school wilde ik al schrijver worden. Toen ik merkte dat ik hoge cijfers kreeg voor mijn opstellen.’

TJERK: ‘Als kind wilde ik koning worden. Ik heb toen zelfs een sollicitatiebrief naar toenmalig koningin Beatrix gestuurd, met de vraag of ik haar misschien mocht opvolgen. Helaas heeft ze nooit geantwoord. Ik denk nog steeds dat ik een betere koning zou zijn geweest dan Willem-Alexander.’

 

Welke kinderboekenschrijvers bewonderen jullie?

TJERK: ‘’R.L. Stine, van de Kippenvel-serie. Niet omdat ik zijn boeken goed vind – sterker nog, ik vind ze superslecht – maar omdat hij twaalf boeken per jaar schreef. Vijf jaar lang schreef hij elke maand een boek. Ik zou zó graag willen dat ik dat kon!’

SUNNA: ‘Serieus? Ik heb ongeveer een jaar aan Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden gewerkt, maar ik ben een treuzelaar.’

MIJKE: ‘Dat valt nog mee… ik heb wel twee jaar over Dex gedaan. Eerst hebben mijn klasgenoten en docenten van schrijverschool ScriptPlus me geholpen. En daarna mijn redacteuren van de uitgeverij. Toen ik Dex schreef heb ik een paar favoriete boeken opnieuw gelezen: Gaten van Louis Sachar omdat het steeds spannend is, Als de beren dansen van Ulf Stark omdat de hoofdpersoon zó van de bladzijden afwandelt en een Mees Kees-boek van Mirjam Oldenhave omdat haar verhalen grappig zijn maar soms ook serieus.’

SUNNA: ‘Ik bewonder Sjoerd Kuyper (de serie over Robin), Rindert Kromhout (de serie over Kleine Ezel) en Wouter Klootwijk (de serie over oom Adri).’

Het debuut van Sunna
Het debuut van Tjerk
Het debuut van Mijke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De boeken van Mijke en Sunna gaan allebei over vriendschap op de middelbare school.

MIJKE: ‘Ik vond het gewoon heel leuk om over Dex en zijn vrienden te schrijven. Pas toen ik een eindje onderweg was merkte ik dat het boek gaat over vriendschap in de brugklas.’

SUNNA: ‘Ik kwam op het idee tijdens het fietsen. Ik dacht na over een boek dat ik zou willen schrijven. Toen wist ik dat het over vriendschap moest gaan. Over twee buitenbeentjes in een klas die dingen meemaken die ik zelf leuk vind.’

 

Hoe kwam jij op het idee voor jouw boek, Tjerk?

TJERK: ‘Op een dag zat ik op een bankje in het park en plotseling kreeg ik het idee voor De engste serie ooit. Nog diezelfde dag heb ik de personages uitgewerkt en de verhaallijn bedacht. De volgende dag begon ik te schrijven, want ik wist zeker dat lezers dit idee echt heel tof zouden vinden.’

 

Lijken jullie op de hoofdpersoon uit jullie boek?

SUNNA (lachend): ‘Ik ben een beetje dik en een beetje vies, ik lijk op allebei.’

MIJKE: ‘Ik lijk ook best heel erg op Dex, al is dat eigenlijk een geheim. Ik het overigens nooit op mijn buik door de klas geschoven, hoor.’

TJERK: ‘Ik vind van niet, maar iedereen denkt altijd dat ik zelf een vampier ben (dat is echt niet zo!). Hoewel ik wel allergisch ben voor knoflook…’

 

Zijn jullie al bezig aan een nieuw boek?

MIJKE: ‘Jazeker, dat van mij is al bijna af! In het nieuwe boek maken Dex en zijn vrienden zich zorgen over wat ze te eten zullen krijgen tijdens hun schoolreis naar Engeland. Ze verzinnen een briljant plan zodat ze zeker weten dat ze geen honger hoeven te lijden. De titel is Dex – Over vrienden en andere bagage en het verschijnt in oktober.

SUNNA: ‘Wat goed van je. Ik wil ook nog meer delen schrijven over Vik en Lies.’

TJERK: ‘Mijn tweede boek, De Transsylvanië Express, verscheen in januari. Mijn derde boek, De Horrorhoeve, is inmiddels ook uit. Ik heb ook al een vierde boek af en ik ga nu beginnen aan een vijfde. Ik doe ongeveer drie maanden over het schrijven van een boek, dus het gaat best snel.’

 

Hebben jullie nog tips voor kinderen die zelf ook een boek willen schrijven?

MIJKE: ‘Ga het doen. Gewoon nu. Net als Lian Kandelaar (toen 11 jaar) die vorig jaar finalist was van de Hotze de Roosprijs. Op mijn school geef ik schrijflessen aan een groepje leerlingen. Ik sta er soms versteld van hoe goed ze al zijn.’

TJERK: ‘Mijn advies is: begin nooit meteen met schrijven, maar denk eerst goed na over wat er gaat gebeuren. Wat zijn de spannende momenten? Hoe eindigt het boek? Wie zijn de belangrijkste personages en wat is hun rol in het verhaal? En noteer dan voor elk hoofdstuk in een paar zinnen wat er gaat gebeuren. Daarna hoef je je niet meer elke dag af te vragen waarover je gaat schrijven, want dat heb je dan al bepaald. Als je zo te werk gaat, is je boek veel sneller af.’

SUNNA: ‘Daar heb ik maar één ding aan toe te voegen: schrijf iets op wat je zelf graag in een boek zou willen lezen.’

 

Bedankt voor dit interview en alle drie heel veel succes en plezier gewenst tijdens de prijsuitreiking!

De uitreiking van de Hotze de Roosprijs vindt plaats op 24 juni 2018 om 15.00 uur op de Zaanse Schans bij Zaandam. Dat mag je niet missen!