Dit waren de genomineerde boeken van 2019:

Waar gaan de boeken over die dit jaar genomineerd zijn voor de Hotze de Roosprijs? Je leest het hier!

Deze boeken bestellen bij De Kinderboekenwinkel

Bennie Tak aan de wandel

Ontmoet de enige wandelende tak ter wereld die niet kan stilzitten!

De Takkies, een onaangepaste familie wandelende takken, leven in onmin met de buurt. Vader Tak probeert de hele tijd net zo stil te zitten als een echte tak en moeder Tak vult haar dagen het liefst met het drinken van energiedrank. Hun kinderen volgen het voorbeeld van hun ouders, behalve hun zoon Bennie: die wil niets liever dan eropuit om de wereld te ontdekken. Hij is toch niet voor niets een wandelende tak?

Op een dag gebeurt er een ramp: de Takkies worden uit hun huis gezet en verhuizen noodgedwongen naar een verlaten vogelhuisje waar het niet pluis schijnt te zijn…

*FINALIST*
Bijna vergeten

Wat kies je: Elke dag met een clownsneus over straat lopen? Of… elke dag andijviestamppot eten?

Daniëlle en haar vader verzinnen elke dag gekke vragen, waarop ze verplicht moeten antwoorden. Maar als ze écht iets te kiezen had dan zou Daniëlle het liefst willen dat haar moeder er nog was, die vier jaar eerder is overleden. Als haar vader een nieuwe vriendin krijgt, verzet ze zich hevig tegen het idee dat haar eigen moeder bijna vergeten wordt.

*FINALIST*
Billy de binnenjongen

Billy is een echte binnenjongen. Waarom zou hij naar buiten gaan? Daar zijn geen stopcontacten. In huis vermaakt hij zich toch prima met zijn smartphone, DS en tablet? Billy’s moeder Angela vindt het maar niks en wil dat hij meer buitenspeelt.

In de laatste zomervakantie van zijn basisschooltijd bedenkt Billy een plan. Wat als hij de hele zomer – zes weken lang – de deur niet uitgaat? Kan hij zijn ouders te slim af zijn en lukt het hem om dat vol te houden?

In zijn dagboek lees je dat het leven van een binnenjongen allesbehalve saai is…

Cyrus en Farnas

Oma’s huis, de binnenplaats met de grote kersenboom, zijn beste vriend Pasha… zal hij ze ooit nog terugzien? Van de ene op de andere dag moet de bijna veertienjarige Cyrus zijn thuisland Iran ontvluchten, samen met zijn moeder. Verstopt in de laadbak van een vrachtwagen vol stinkende schapenhuiden vertrekken ze richting Europa. Tijdens hun vlucht ontmoet Cyrus het mysterieuze meisje met die donkere ogen en zwarte krullen: Farnaz. Hoewel Cyrus in het begin niets van haar moet hebben, ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de twee.

*WINNAAR*
Dromen van succes

Wilde Sven Kramer als kind al topschaatser worden? Waar droomde Tom Dumoulin van toen hij nog gewoon op school zat? En hoe ontdekte Dafne Schippers haar talent? Sommige sporters hadden als kind bijna een andere sport gekozen. Arjen Robben kon heel goed tennissen en zwemkampioen Pieter van den Hoogeband wilde eigenlijk liever voetballer worden…

Al deze beroemdheden zijn ook kind geweest. In dit boek lees je hoe zij uitgroeiden tot echte sporthelden!

Een knipoog naar de Boeddha

Tijdens een themaweek over het boeddhisme zet Onno op school een Boeddhabeeldje op zijn tafel. Dan gebeurt er iets heel raars: het beeld geeft Onno een knipoog! Onno weet zeker dat hij zich niet heeft vergist. Maar er gebeuren meer vreemde dingen… Als Onno die avond het beeldje beter bekijkt, begint de lucht te rimpelen en de grond te trillen. Ineens is zijn vertrouwde slaapkamer verdwenen: hij is in het oude India, en zijn beste vriendin Wendy is er ook! De mysterieuze rimpelingen nemen hen mee op een avontuurlijke reis door het leven van Siddhartha, de kleine prins die later de Boeddha zou worden.

Het Rekenrijk

Emma vindt wiskunde maar saai. Ingewikkelde berekeningen, vreemde formules: daar heb je toch helemaal niks aan? Als de juf merkt dat Emma en haar beste vriend David niet zitten op te letten tijdens de wiskundeles, stuurt ze hen via een geheime deur in het lokaal naar Het Rekenrijk. Ze kunnen pas terugkeren als ze piramidebouwer Piet hebben geholpen bij het terugvinden van gestolen stenen.

In Het Rekenrijk is wiskunde verre van saai! In een spannend achtervolgingsavontuur leren Emma en David alles over speltheorie, functies, kansberekening, cryptografie en nog veel  meer. Want als er één ding duidelijk wordt, is het wel dit: wiskunde is echt overal!

Kauwgum en ander kattenkwaad

De tweeling Samson en Loïs heeft iets geweldigs bedacht: begraaffeesten organiseren voor kleine beestjes zoals hommels of regenwormen. Normaal zijn ze druk met het uithalen van kattenkwaad, maar dat moet even wachten, want nu willen ze geld verdienen om een huwelijkscadeau voor hun moeder te kunnen kopen. De feesten zijn een groot succes. Maar hun aanstaande stiefbroers denken dat er veel meer geld mee te verdienen is als er grotere dieren begraven worden. Huisdieren. Algauw sterft er in het dorp een kanarie onder verdachte omstandigheden…

Krijn, als kajuitwachter de wereld rond

Het is 25 mei 1615. Vanuit Hoorn vertrekken de Eendracht en de Hoorn richting het geheimzinnige Goudland, op zoek naar goud en rijkdom. Krijn, de nieuwe kajuitwachter van schipper Schouten, is er helemaal klaar voor; hij kan niet wachten om aan dit avontuur te beginnen.

Het valt hem alleen niet mee. Als voormalig boerenknecht weet hij niets van het leven op zee: hij heeft al moeite met het onthouden van wat bakboord en stuurboord is. En dan wordt hij ook nog flink zeeziek… Gelukkig helpt koksmaat Tinus, als ervaren zeeman, hem om de kneepjes van het vak te leren. Samen met de rest van de bemanning varen ze letterlijk de hele wereld over.

Over de grens

Het leven van Luuk staat op z’n kop als hij na een vakantie in Nederland ineens niet meer teruggaat naar Spanje. Eerst lijkt de vakantie gewoon wat langer te duren, maar dan vraagt Luuk zich af of zijn moeder nog wel terug wil! Hij mist zijn vader, zijn hond Pepper en zijn leven in Spanje. Terwijl zijn ouders druk zijn met ruziemaken, loopt Pepper gevaar in Spanje … Tijd voor een avontuur!

Een verhaal over internationale kinderontvoering, maar ook over een leuk en spannend avontuur.

Portiek Zeezicht

Fenna woont met haar moeder in een portiekflat. Haar vader zit in hun oude huis in de polder vooral hoofdpijn te hebben en gevoelig te zijn. Dus Fenna moet het hier maar zien te redden. En dat is nog niet zo makkelijk met een pestkop als Tess in de klas en een onmogelijke huiswerkopdracht.

Gelukkig zijn er de mensen van het portiek: de nieuwsgierige zussen Bakker, de studenten, de begrafenisondernemer en zijn vrouw, de Poolse Janek, verhuizer Sjaak, de kleurrijke tante Afiba en sinds kort de mysterieuze Benedict. Met zulke buren valt genoeg te beleven!

Er gebeuren namelijk vreemde dingen in het portiek. Fenna heeft haar handen eraan vol! En dan staat er op woensdagmiddag ook steeds een boos meisje voor de deur…

Rocca en het geheime toverrecept

Rocca woont met haar ouders en broertje in een huis aan een rustige straat. Onder het gezin, op de begane grond, woont de geheimzinnige Madame Lilu… een toverkok die je met de meest buitengewone recepten van allerlei kwaaltjes en problemen af kan helpen. Wanneer Rocca 10 jaar wordt, mag ze van Madame Lilu leren toverkoken. Maar als blijkt dat haar vader niets van het toverkoken moet hebben en het ook nog eens de oorzaak is van vele ruzies tussen haar ouders, komt Rocca voor een dilemma te staan: moet ze stoppen met toverkoken of waagt ze zich aan het geheime recept om haar ouders bij elkaar te houden?

Rotbeesten

Muggen die om je hoofd blijven zoemen, stekende wespen en enge spinnen met kriebelpootjes: wat zijn het toch rotbeesten! Maar wist je dat de voorouders van de mug al leefden voor dinosauriërs op onze planeet rondstampten?

In Rotbeesten maak je kennis met dertig kriebelbeestjes en ontdek je dat ze helemaal niet zulke rotbeesten zijn. Natuurliefhebber Gemma Venhuizen vertelt over de leukste, gekste en bijzonderste eigenschappen van deze kruipende, stekende en zoemende beestjes. Met haar grappige, herkenbare verhalen vol weetjes en de gedetailleerde illustraties van Tjarko van der Pol worden alle rotbeesten in het zonnetje gezet. Van de magische hooiwagen tot de slimme mier – stiekem is het toch wel fijn dat deze rotbeesten er zijn!

Sjaan Nel Konijn

Stel je voor: je moeder is een snibbige dame met een deftig adviesbureau en je vader een warrige goedzak. Zíj wilde je Chanel noemen; híj verstond Sjaan Nel en gaf dat door aan de gemeente. Iets waar je moeder nog altijd om kan huilen – zegt ze. Tsja, dan zit je mooi met de gebakken peren. Zeker als je ouders dan ook nog eens hun huis doormidden knippen om vervolgens ieder hun eigen gang te kunnen gaan. Sjaan kan gelukkig altijd bij haar beste vriend Storm terecht. Hij woont met zijn moeder in het Haantje; de enige gezellige plek in het verlaten dorpje Bitterkerk.

Dan besluit de geniepige dorpsmanager dat het Haantje gesloopt moet worden om ruimte te maken voor een chique golfbaan. Storm en zijn moeder zullen moeten verkassen naar de grote stad. Tot overmaat van ramp stapelen de ongelukken rond het Haantje zich op. De dorpsmanager vindt het er zelfs zo gevaarlijk dat hij haast wil maken met de sloop. Sjaan vertrouwt het niet en gaat op onderzoek uit. Zijn het wel ongelukken die er gebeuren bij het Haantje of is er meer aan de hand…?