Dit zijn de genomineerde boeken van 2018:

Tori vertelt het bloedstollende avontuur van de drie dappere mensenkinderen Cel, Bones en Zi. Gewapend met een potloodzwaard, een Colossusschild en een tijgerklauw komen ze hun vader te hulp, de reuzenschildpad Jean-Michel Tortoise. Een ode aan de kracht van verbeelding, tegen ieders neiging van vooroordelen in. Griezelig, maar niet eng. Lief, maar niet zoet.

Een bofkont in Pechstad

Joris woont samen met zijn vader, de burgemeester van Bofstad, en dienstmeid Nina in een kast van een huis met wel twintig dakkapellen. Ze leiden zoals alle Bofkonten een vrolijk bestaan. Joris’ vader wil gaan trouwen met Juffrouw Drakenstein, maar Joris komt erachter dat ze helemaal niet zo aardig is als ze eruitziet. Als Nina een oud lied zingt over een vergeten stad, wordt Juffrouw Drakenstein hysterisch en ze stuurt Nina onmiddellijk weg.

Joris besluit op onderzoek uit te gaan en vindt een groot houten luik in de kelder. Zou de vergeten stad echt bestaan? Er is maar één manier om daarachter te komen, en juffrouw Drakenstein mag er absoluut niet van weten…

* FINALIST*
Dex. Over school en andere ellende

Wat is erger: bergen huiswerk krijgen of nieuwe vrienden maken? Op de middelbare school gaat het er anders aan toe dan in groep acht – en dat ligt niet alleen aan de vakken en de leraren. Dex heeft geen zin in al die nieuwigheid. Hij wil dat alles blijft zoals het is: Brian is zijn vriend, school is stom en de pauze overleef je met tosti’s en energydrink. Als steeds vaker een paar jongens uit de klas bij Dex en Brian komen rondhangen, baalt Dex. Vooral omdat Brian ze wel aardig lijkt te vinden. Er komt ruzie van en dat is nog maar het begin… Welkom op de middelbare!

Het moestuinboek van meester Jan

Het moestuinboek van meester Jan is een praktische én grappige gids voor kinderen vanaf 7 jaar.

Dat een moestuin beginnen niet moeilijk en duur hoeft te zijn, bewijst meester Jan wel. Al ruim veertig jaar gaf hij les aan kinderen uit groep 6 en 7 en leerde hij hun hoe ze met succes hun eigen moestuin kunnen beginnen. Met dit boek kun je nu zelf aan de slag. Dus steek je handen uit de mouwen en oogst nog dit jaar je eigen groente. (Handen wassen komt later wel!)

Met ruimte voor eigen aantekeningen, groenteweetjes, moestuinmoppen, stap-voor-stapbeschrijvingen en fullcolourillustraties en foto’s van Pépé Smit.

* WINNAAR*
Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden

Er is een nieuwe jongen in de klas. Hij heet Vik. Buitenbeentje Lies kan best een vriend gebruiken, maar niet deze! Ze moet niks van hem hebben – tot ze erachter komt dat Vik helemaal niet zo saai is en ze best wat gemeen hebben (en niet alleen die stomme bijnamen die ze van pestkop Bram gekregen hebben). Langzamerhand worden ze dikke vrienden. En dankzij een slim plannetje worden ze ook nog eens de helden van de klas!

Elvy’s eigen wereld

Elvy is een dromerig, creatief meisje dat vooral in haar eigen wereldje leeft. Nu het schooljaar bijna afgelopen is, kijkt ze uit naar een hele zomer lang ongestoord tekenen. Maar haar ouders denken daar anders over… Zij willen graag dat Elvy wat minder in haar eigen wereldje leeft en wat meer onder de mensen komt. Als hippiezus Joy Elvy uitnodigt om de zomer bij haar en haar boho-vrienden op Ibiza door te brengen, kunnen haar ouders daarom moeilijk nee zeggen. Elvy ziet dat zelf ook wel zitten. Haar tekentalent komt op het eiland goed van pas als ze met buurmeisje Kate een kledinglabel begint. Het wordt een zomer om nooit te vergeten!

Schuilplaats

Ik keek naar buiten, naar de kade waar de mensen stonden die hun familie of vrienden kwamen ophalen. Ze lachten en zwaaiden naar de mensen op de boot. Toen besloot ik iets. Ik zou deze vakantie gaan redden.

Zes weken zomervakantie. Een nieuwe beste vriend. Voor het eerst verliefd… Het eiland waar alles hetzelfde is. En toch zo anders. Een zomer zonder mama. Een heel leven zonder mama. Kan dat? Gelukkig zijn zonder degene die je haren knipte of zei dat jij kan lachen als een overwinnaar?

Waterwatje

Wat doe je als je wordt uitgenodigd op het verjaardagsfeestje van de allerleukste jongen uit je klas, maar wel precies datgene gaat doen wat jij het allerengst vindt? Ebbie wil niets liever dan naar het feestje van Matteo gaan, totdat ze hoort dat ze gaan zwemmen. En dat durft ze niet meer sinds die vreselijke vakantie in Frankrijk twee jaar geleden. Niemand mag het weten, want welke elfjarige is nou bang voor water? Samen met haar beste vriendin Yasmine verzint Ebbie een plan.

Een grappig en opbeurend boek over waterangst, vriendschap én dappere jongens en meiden.

Breekpunt

Mats heeft bijna een ticket voor een heel gaaf tenniskamp te pakken. Het enige wat hij nog moet doen, is de finale winnen van zijn allerbeste vriend Stan. Maar dan loopt alles anders dan gepland..

Als zijn trouwe hond Jelle ook nog wordt vermist, is Mats ten einde raad. Gelukkig zorgt een telefoontje van de tennisbond voor nieuwe energie. En als Mats en Stan geblaf uit ’t Hakbos vlak bij de tennisbanen horen, raken ze verzeild in een spannend avontuur.

Het eerste deel uit Grand Slam, de tennisserie bomvol humor, avontuur en tennis. Voor sportfanaten vanaf 10 jaar.

Lampje

Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat.

Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

Een fantasierijk en origineel schrijfdebuut met sfeervolle illustraties in zwart-wit.

De vlucht van Omid

De Iraanse Omid moet op zijn tiende naar Nederland vluchten. Hij heeft een leverziekte die in zijn geboorteland niet goed kan worden behandeld. Hij laat zijn vrienden, konijn en zelfs zijn vader achter. Met goede moed gaat Omid het avontuur aan, maar al snel blijkt dat het een gevaarlijke reis wordt. Tijdens de vlucht mag Omid met niemand praten en wordt hij in een overvolle vrachtwagen gezet. Zal het hem lukken om veilig in Nederland aan te komen?

* FINALIST*
Het nieuwe spookhuis

De vader van Nera heeft een spookhuis dat altijd veel bezoekers trok. Maar sinds kort is er een tweede spookhuis op de kermis, dat veel enger is. Het heeft een levensechte mummie die uit zijn sarcofaag kruipt, een faun en zelfs een doodenge vampier die dreigend op je afspringt. Nera ontdekt dat deze griezels echt zijn. Ze zijn ontvoerd door Herwald, de eigenaar van het spookhuis. Nera besluit de griezels te helpen. Maar dat gaat niet zonder gevolgen…

Stefs Grote Neuzenboek

Hoe komt het dat de wolf en de beer een kadaver van kilometers afstand kunnen ruiken? Waarom verspreidt de bunzing een enorme stank? En wist je dat bevers een lekker luchtje gebruiken om hun gebied af te bakenen? Zo lekker, dat het in parfums is verwerkt. Je kunt het in dit boek zelf ruiken.

Veel dieren vertrouwen op hun neus: op zoek naar voedsel, bij het verkennen van het terrein of het vinden van een partner. Geursporen helpen hen erbij. In dit boek ontdek je hoe dieren ruiken en hoe ze hun neus gebruiken; hoe ze lokken, verleiden en verjagen.

Je ontmoet de vos, de das, de adder en de kraai en heel veel andere dieren van over de hele wereld. Ontdek de geheimzinnige geurenwereld van het dierenrijk. Veel kijk- , ruik- en leesplezier!

Het raadsel van de papegaaien

Sebastiaan heeft een schat gestolen. Nou vooruit, hij heeft hem gevonden. En toen bedacht hij dat het grappig zou zijn om daarmee drie beruchte piraten te pesten. Maar de schat blijkt het begin van een mysterie met pratende papegaaien, een dronken dwaas, een hebzuchtige tante en een meisje waar hij niet van op aan kan. Sebastiaan denkt het mysterie wel te kunnen ontrafelen, want iedereen ziet hem altijd over het hoofd. Toch?

Het raadsel van de papegaaien is een kleurrijk avonturenverhaal. Het speelt zich af in Port Royal, Jamaica, toen het daar nog vol zat met piraten en ander gespuis.

De brieven van Mia

De 11-jarige Laila woont met haar moeder, broertje en zus in een asielzoekerscentrum in Almere. Ze zijn gevlucht uit Syrië, waar zij haar vader achter moest laten. Laila mist hem verschrikkelijk en ze voelt zich somber in dit grijze, natte land. Wanneer zij voor een vrijwilligersproject voor school moet opruimen bij de oude meneer Cohen, verandert echter alles! Op de zolder van de norse man stuit zij op het mysterie van Mia, een Joods meisje dat dringende brieven aan meneer Cohen schrijft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Laila bijt zich vast in de puzzel die de brieven vormen. Hoe zou het met Mia zijn afgelopen?

Luuks zomer

De tienjarige Luuk verdwijnt door een vreemde uitvinding van zijn vader in zijn eigen schetsboek. In die wereld krijgt hij al snel nieuwe vrienden. De vader van één van hen is een reclameman die een nieuw product op de markt brengt, het bronwater Eau Yeah!

Luuk en zijn vrienden ontdekken dat hier een duister complot achter schuilgaat en komen in een spannend avontuur terecht.

Tori

Tori vertelt het bloedstollende avontuur van de drie dappere mensenkinderen Cel, Bones en Zi. Gewapend met een potloodzwaard, een Colossusschild en een tijgerklauw komen ze hun vader te hulp, de reuzenschildpad Jean-Michel Tortoise. Een ode aan de kracht van verbeelding, tegen ieders neiging van vooroordelen in. Griezelig, maar niet eng. Lief, maar niet zoet.