Dit waren de debuterende kinderboekenschrijvers van 2019:

 

Sharid Alles

Kinderboekenschrijver worden, het is haar droom sinds Sharid (1980) zelf kan lezen. Ze is geboren in India en geadopteerd door een Nederlands gezin. Na haar studie Nederlands/tekstschrijven is ze gaan werken bij radiostation FunX. Daar had ze ook haar eigen radioshow. Sinds vorig jaar is ze zendermanager bij NPO 3FM. Rocca en het geheime toverrecept is haar debuut.

 

Stefan Buijsman en Govrien Oldenburger

Stefan Buijsman studeerde op zijn achttiende af in Leiden als filosoof. Op zijn twintigste promoveerde hij in Zweden op een onderzoek naar hoe mensen wiskundige kennis opdoen, en was daarmee de jongste doctor in Zweden ooit. Nu houdt hij zich dagelijks bezig met een onderzoek naar de filosofie van wiskunde. Govrien Oldenburger is journalist. Ze werkte voor jeugdkranten Kidsweek en 7Days, waarvoor ze vaak ingewikkelde onderwerpen begrijpelijk en leuk maakte. Daarnaast had ze jarenlang een rubriek in CJP Magazine en werkte ze even bij de Volkskrant. Ook maakte ze kinderkranten voor onder meer Cinekid. Inmiddels werkt ze als freelance tekstschrijver. Vanessa Oostijen is freelance illustrator, bekend van de wekelijkse illustraties op de modepagina’s in Volkskrant Magazine. Haar inkttekeningen hebben een kenmerkende en dikwijls geestige stijl.

 

*WINNAARS* Barbara Barend en Marlies van Cleeff

Barbara Barend is sportjournalist en uitgever van het sportblad Helden Magazine. Marlies van Cleeff is sportjournalist en redacteur bij Helden Magazine. Kees de Boer is striptekenaar, cartoonist en illustrator. Hij illustreerde kinderboeken van o.a. Lydia Rood, Jan Paul Schutten en Tjibbe Veldkamp. En nu dus ook het debuut van Barbara en Marlies.

 

*FINALIST* Frans van Deijl

Frans van Deijl schrijft boeken en is journalist. Hij woont in Haarlem, is getrouwd en vader van twee zoons. Billy de binnenjongen is zijn eerste jeugdboek, maar eerder heeft hij al negen romans voor volwassenen geschreven. Met zijn bundel Oorlogshonger werd hij in 2006 genomineerd voor de Debutantenprijs.

 

*FINALIST* Dave Goldstein

Dave is naar eigen zeggen een nieuwsgierig kind, gevangen in het lichaam van een volwassene. Hij schreef Bijna vergeten voor iedereen die zich weleens verdrietig voelt en niet zo goed weet hoe daar mee om te gaan. Dave: “Ik geloof dat je met humor heel veel kunt bereiken.”

 

Ate de Jong

Ate de Jong (1953) is filmregisseur, scenarioschrijver en filmproducent. Hij begon zijn filmcarrière als 17-jarige op de Filmacademie in Amsterdam. Op zijn 23e regisseerde hij zijn eerste speelfilm en sindsdien maakt en produceert hij Nederlandse en internationale films, waaronder Een vlucht regenwulpen, Drop Dead Fred en The Discovery of Heaven. Ook schreef Ate over film in diverse tijdschriften en kranten, en maakte hij een tweewekelijkse radioshow voor NPR (National Public Radio/USA). Kauwgum en ander kattenkwaad is zijn eerste kinderboek. Het verhaal is gebaseerd op zijn eigen kinderen.

 

Sander Meij

Sander Meij (1980) is dichter en redacteur. Eerder publiceerde hij de goed ontvangen dichtbundel Nieuw Eiland. Hij won diverse prijzen voor zijn poëzie, waaronder de Meander Poëziewedstrijd en de gedichtenwedstrijd van Onbederf’lijk Vers en had enkele jaren een vaste column in De Gelderlander. Met Bennie Tak aan de wandel maakt hij zijn debuut als kinderboekenauteur. Sander woont tijdelijk met zijn vrouw en zoon in America.

 

Annejan Mieras

Annejan Mieras studeerde bouwkunde aan de TU Delft, waar ze afstudeerde op het ontwerp van een basisschool. Dat was misschien al een teken: na vijftien jaar architectuur stapte ze over naar het onderwijs. Al ruim tien jaar is ze inmiddels leerkracht aan een vrijeschool. Portiek Zeezicht is haar debuut. www.annejanmieras.nl

 

Coco van Rijn

Coco van Rijn is filosofe en dol op verhalen lezen én schrijven.  Ze is net vanuit Rotterdam verhuisd naar de polder, waar ze is opgegroeid. Met haar man runt ze een consultancybedrijfje. Ze droomt ervan om met haar gezin in de jungle te gaan leven, maar daar is ze in werkelijkheid (nog lang) niet stoer genoeg voor.

 

Irène Storm

Het zat niet in de planning, schrijfster worden. Irène studeerde af als kinderpsycholoog en dacht daarin haar toekomst te vinden. ‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans’, zong John Lennon ooit. Ja, dat blijkt. Irène kan het schrijven – net als het lezen- gewoon niet laten. “Ik ben nu eenmaal gek op taal, verhalen, kennis. Zo werd mijn hobby een passie en een passie mijn werk.” Sinds 2011 schrijft zij in opdracht voor websites, tijdschriften, social media en aan informatieve boeken. Daarnaast sleutelt ze vrolijk verder aan eigen schrijfwerk. Van kinderboeken tot reisverhalen, en al het andere dat schreeuwt om op papier te worden gezet.

 

Dirk J. Tang

Dirk J. Tang was zelf ooit scheepsjongen. Eenmaal terug aan wal studeerde hij (zee)geschiedenis aan de Universiteit Leiden, werkte hij als gastconservator in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam en heeft hij meegewerkt aan verschillende boeken over maritieme geschiedenis en slavernij.

 

Erica Terpstra

Een knipoog van de Boeddha is het eerste kinderboek van Erica Terpstra, ‘levenslang student in het boeddhisme’. De illustraties zijn gemaakt door knipkunstenares Geertje Aalders. Zijne Heiligheid de 14e Dalai Lama schreef het voorwoord.

 

Gemma Venhuizen en Tjarko van der Pol

Gemma Venhuizen is wetenschapsjournalist bij NRC Handelsblad. Ze is gek op reizen, vooral naar koude gebieden. Rotbeesten is haar eerste kinderboek. Illustrator Tjarko van der Pol werkt voor NRC Handelsblad en maakte al eens illustraties voor twee andere kinderboeken. Tjarko tekent mensen zo klein als miertjes, omdat mieren zijn lievelingsdieren zijn.

 

Mark van Waes

Een geboren verhalenverteller met een zucht naar avontuur en een drang om moedige vluchtelingen een gezicht te geven: dat is auteur Mark van Waes. Zijn moeder las de klassiekers van Andersen en Grimm aan hem voor, van zijn vader leerde hij de kunst van het verhalen vertellen. Toen zijn eigen dochters oud genoeg waren, was het zijn beurt om dat te gaan doen voor het slapengaan.