Dit zijn de debuterende kinderboekenschrijvers van 2018:

 

Sunna Borghuis * WINNAAR*

Dikke Vik en vieze Lies worden vrienden is het fictiedebuut van tijdschriftenredacteur Sunna Borghuis. Eerder schreef ze Scheetjesles en Het poepkasteel voor jongere kinderen. Binnenkort verschijnt het tweede deel over de vrienden Vik en Lies. De kleurrijke en grappige tekeningen zijn gemaakt door Eva van Aalst.

 

Aaron en Jochem Bosselaar

Aaron Bosselaar is – net als Luuk – 10 jaar en verzon met zijn vader Jochem dit verhaal. Ook maakten ze samen de kleurrijke illustraties. Jochem is kunstenaar en Aaron zit in groep 7 van de basisschool.

 

Jan Bregman

Jan Bregman werkte ruim veertig jaar als moestuinmeester op de Amsterdamse H.C. Vinkschooltuin. Het is de oudste schooltuin van Amsterdam, waar jaarlijks zo’n vijfhonderd kinderen les van hem kregen. Hij schreef dit boek samen met Elsbeth Louis. Met illustraties van Pépé Smit.

 

Brian Elstak

Brian Elstak (1980) z’n werk was te zien in het Stedelijk Museum, siert albumcovers van menig Nederlands rapper en hij animeerde videoclips van internationaal bekende artiesten. Hij schreef Tori samen met schrijfster Karin Amatmoekrim (1976), bekend van onder andere Tenzij de vader (2016), De man van veel (2013) en andere boeken voor volwassenen.

 

Evelien Feltzer

Als kind verheugde Evelien Feltzer (1975, Tilburg) zich op de wekelijkse theaterlessen op school. Dat wilde zij ook! Op de theaterdocentenopleiding genoot ze van het regisseren, acteren en lesgeven, maar vooral ook van het schrijven. Momenteel woont ze in Amsterdam. Ze werkte onder andere op een jeugdtheaterschool en achter de schermen bij de televisie. Momenteel mag ze als juf elke week met haar leerlingen een nieuw beroep uitproberen. Maar stiekem weet ze al welke ze het leukste vindt: dat van schrijfster.

 

Lysette van Geel

Lysette van Geel studeerde Algemene Cultuurwetenschappen aan de VU in Amsterdam.
Na haar master besloot ze het roer om te gooien en de televisiewereld in te stappen bij het NOS Jeugdjournaal. Ze heeft twee jaar lang een uitstapje gemaakt naar de NTR als verslaggever bij het SchoolTV-weekjournaal. Nu is Lysette terug bij het NOS Jeugdjournaal als verslaggever en presentator.

 

Thijmen Gijsbertsen

Thijmen Gijsbertsen groeide op in Putten en woont daar nog altijd midden op de Veluwe samen met zijn vrouw, vier kinderen en de kat(tige) Mevrouw De Boer. Hij werkt voor het Leger des Heils en schrijft al sinds jonge leeftijd verhalen.

 

Marike Goslinga

Al heel haar leven dwarrelen allerlei verhalen door het hoofd van Marike Goslinga. Met Schuilplaats heeft zij eindelijk een van haar verhalen op papier gezet. Hiervoor was Marike hulpverlener en stond ze voor de klas. Nu ze eindelijk schrijver is kan ze niet meer stoppen met verhalen schrijven, en zal ze dit voorlopig ook blijven doen.

 

Renate Mamber

Renate Mamber (1970) probeerde als kind ooit om lezend naar school te lopen, maar liep al snel tegen een lantaarnpaal. Later ontdekte ze dat je lezen wel kunt combineren met een heleboel andere dingen, bijvoorbeeld met eten of televisie kijken. Ook schreef ze eindeloos veel en lange opstellen, die eindigden met ‘Wordt vervolgd’.
Renate ging geschiedenis studeren en werkte als communicatiemedewerker en freelance journalist. Op een gegeven moment kwam ze erachter dat als je een boek wil schrijven, helemaal zoals jij het wil, dat je daar echt tijd voor moet vrijmaken. En dat heeft ze gedaan. Het raadsel van de papegaaien is haar eerste boek.

 

Rick Meijer

Tijdens een boottocht naar Ameland bedacht Rick Meijer zich ineens dat hij wilde schrijven. Hij is achter zijn computer gekropen en schreef een column over voetbal. Die werd zo goed ontvangen dat er al snel meer teksten volgden. Toen ontstond het idee om een boek voor kinderen te schrijven. Liefst over voetbal, maar aangezien daar al veel titels over zijn, koos hij een andere sport die hem na aan het hart ligt: tennis. Nu schrijft Meijer de serie Grand Slam en werkt hij aan een fantasyboek. In de toekomst wil hij graag een boek schrijven over en tegen pesten.

 

Tjerk Noordraven * FINALIST*

Tjerk Noordraven liep als kind twee keer van huis weg, beide keren met een boek onder zijn arm. Vervolgens werkte hij in een circus, en daarna als plantenwatergever, landmeter, nachtwaker en redacteur van boeken. Het nieuwe spookhuis is Tjerks eerste kinderboek. Het vervolg, De Transsylvanië Express, verschijnt in januari 2018.

 

Mijke Pelgrim * FINALIST*

Mijke Pelgrim studeerde Engelse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en de University of Edinburgh. Ze werkt als docente Engels op een middelbare school en schrijft haar verhalen het liefst in drukke koffietentjes. Dex is haar eerste kinderboek.

 

Stef den Ridder en Anneke Groen

Stef en Anneke delen een grote passie voor dieren en natuur. Stef (1991) is illustrator, Anneke is o.a. directeur van Het Groene Avontuur, waarmee ze o.a. natuuractiviteiten voor kinderen organiseert. Stef maakte de prachtige illustraties in Stefs Grote Neuzenboek, de tekst maakten ze samen.

 

Annet Schaap

Annet Schaap schrijft en tekent al sinds haar kinderjaren. Sinds 1991 illustreerde ze ruim 250 kinderboeken, maar aan het schrijven van een boek waagde ze zich nog niet. Tot ze op reis in Amerika een eenzame, grijze vuurtoren zag waarbij ze wel een kinderboek móést maken.

 

Jill Schirnhofer

Multitalent Jill Schirnhofer (1991) tekent, ontwerpt, maakt programma’s, acteert, vlogt, blogt en schrijft columns. Ze is bekend van haar eigen tv-programma bij Zapp en van haar YouTube-filmpjes. Met het schrijven van Elvy’s eigen wereld is een grote jeugddroom van Jill in vervulling gegaan. In 2018 verschijnt het nieuwe deel van Elvy’s eigen wereld

 

Astrid Sy

Astrid Sy (1987) slaat met dit ontroerende en spannende verhaal een brug tussen heden en verleden én tussen twee verschillende culturen. Zij schreef dit boek met een fascinatie voor beide thema’s. Zijzelf is Nederlands-Zweeds-Fins-Senegalees en weet als geen ander hoe verschillend culturen kunnen zijn en hoe mensen toch in essentie op elkaar kunnen lijken. Daarnaast is zij in haar werk als historica en storyteller constant bezig met het vertalen van de geschiedenis naar het heden.