Dit waren de genomineerde boeken van 2017:

9789024574018
De (niet zo) rampzalige avonturen
van Herre

Herres vader is een paar jaar geleden verdwenen tijdens een expeditie op de Noordpool. Zijn moeder is doodsbang dat ze Herre ook kwijtraakt. Daarom mag hij niet naar zwemfeestjes, door het verkeer fietsen en touwklimmen tijdens de gymles. Op een dag komt er een nieuwe buurman naast Herre wonen. Af en toe moet Herre buurman Teunissen helpen met klusjes, maar elke keer gebeuren er vreemde en gevaarlijke dingen. Zijn moeder mag daar natuurlijk niets van weten. Hoe lang blijft dat nog goed gaan? En wie is die meneer Teunissen eigenlijk?

De laatste reis van de Ballerinus

Ravi woont met zijn vriend IJs, een zwerfhond, aan het water. Op zijn verjaardag verandert zijn leven. Hij krijgt een abonnement op een dierentuin cadeau en hij ontmoet Sep, een kapitein op leeftijd en zijn sprekende papegaai John. De dierentuin blijkt een oude circustent te zijn. Ravi komt erachter dat spreekstalmeester Benno van plan is de dieren aan de slager te verkopen. Hij besluit de dieren te redden, en na een zenuwslopende avond varen ze uit op het schip van kapitein Sep om de dieren thuis te brengen. Ze trotseren gevaren, proberen uit handen te blijven van de slager en beleven avonturen die bij een lange reis horen.

Opmaak 1
9789044823196
Door. Over het lezen van de sterren

Door piekert al weken over de aankomende Cito-toets. Moet ze hem verpesten, zodat ze volgend jaar naar dezelfde school kan als haar beste vriendin Ed? Of moet ze heel erg haar best doen? Haar ouders zijn haar gezeur zat, en sturen haar een weekendje naar haar opa in het bejaardenhuis. Daar horen Door, haar broer Walt en haar beste vriendin Ed een onbegrijpelijke Latijnse spreuk en ontmoeten ze grappige oudjes, een geit aan de sterrenhemel en andere mysterieuze dingen… Zal Door na haar avontuur in het bejaardenhuis een juiste keuze kunnen maken?

Eddie, Belle en Flo

De oom van Eddie wint een prijs. Tien miljoen euro! Eddie weet wel wat hij daarmee wil doen: gaan studeren en een beroemd geleerde worden. Maar zijn oom denkt daar heel anders over. Hij haalt Eddie juist van school en neemt hem mee op reis. Veel te duur, vindt Eddie. En dan duikt er ook nog iemand op die hen wil bestelen … Gelukkig krijgt Eddie hulp van zijn vriendin Flo en haar hondje Belle, een waakhond eersteklas.
Een vrolijk en spannend verhaal over een slimme jongen en een maffe oom.

9789044828863
9789020674446
Engel

Stel dat alles wat je wenst opeens uitkomt… Geweldig, toch! Maar wat als je per ongeluk het verkeerde wenst? Of als iedereen opeens wil dat je geld voor ze ‘tovert’? Of als je ontvoerd wordt…
Welkom in het leven van Engel. Haar doodgewone-meisje-van-twaalf-leven staat hoteldebotel op zijn kop als ze opeens alles kan wensen. Ze weet niet waarom, en ze weet niet precies wat ze ermee moet. Maar ze komt er wel al snel achter dat de wensen haar in de problemen kunnen brengen. En dat niet iedereen het beste met haar voor heeft…

Het geheim van meneer Hartjes

Mara is vaak ziek. Ze moet dan alleen thuisblijven en uitrusten, terwijl haar vader gaat werken. Saai! Bij toeval komt ze er op een dag achter dat er in haar buurt een geheime club bestaat. De aan gebak verslaafde oude dames van deze ‘breiclub’ zijn niet zo dement als ze lijken. Integendeel, ze proberen eenzame, zieke of ongelukkige mensen te helpen door bij hen in te breken als ze niet thuis zijn. Ze maken het leven van de bewoners aangenamer door ongemerkt kleine dingen te veranderen. Mara wil natuurlijk ook lid van de club worden…

9789044827118
9789000348367
Jippie! Een humeurig sprookje

Prinses Super is ontzettend humeurig. En dat terwijl ze in Jippie woont, een land waar iedereen altijd vrolijk is. De inwoners van Jippie maken de hele dag grapjes, zingen liedjes en huppelen rond. Super wordt er alleen maar humeuriger van! Nu moet ze zelfs op zoek naar een jongen om later als ze groot is mee te trouwen. Maar de jongens in Jippie zijn veel te vrolijk. Ze gaat daarom op avontuur in buurland Grom, waar iedereen juist verschrikkelijk chagrijnig is. Lukt het Super om iemand te vinden die af en toe humeurig is en af en
toe vrolijk?

Joehoe! Ik wil een koe

Laura woont met haar vader en moeder in een appartement in de stad. Ze is gek op koeien en alles met koeienvlekken, maar het liefst zou ze zelf een koe als huisdier willen hebben. Dat zien haar ouders alleen niet zitten.

Wanneer de familie verhuist naar de oude boerderij van oma op de Veluwe, weet Laura het zeker: nu krijgt ze een koe.
Maar niets is minder waar…

9789048831838
9789044828702
Lotje Later

Lotje Later is tien jaar (bijna elf). Ze heeft al vijf jaar vioolles van Juf Krabbenbak, maar verder dan het maken van zaag- en krasgeluiden is ze nog nooit gekomen. Dan krijgt ze een oude viool van een mysterieuze man met een woonwagen. Ineens kan ze prachtig spelen!

En er gebeuren nog meer wonderlijke dingen…

Een eigenwijs boel vol humor, ontroering, vastberadenheid, wonderbaarlijke gebeurtenissen en prachtige muziek.

Missie Red de dieren *FINALIST*

In Missie Red de dieren staan vijf spannende verhalen over dieren in nood: een ijsbeer, een tijger, een gorilla, een zeeschildpad en een olifant. De rangers proberen de dieren met man en macht te hulp te schieten. En dat valt niet mee! Je volgt de spannende reddingsacties op de voet, zowel vanuit het zicht van de rangers als ook vanuit de bedreigde dieren.
Het boek is niet alleen spannend, je leert er ook veel van. Hoe rangers tijgers beschermen, bijvoorbeeld. Waarom er steeds minder gorilla’s zijn. En wat er moet gebeuren om de olifantenjacht te stoppen.

9789050115933
9789020674453
Niet voor softies! *FINALIST*

Sanne heeft het naar haar zin in groep 8. Na school is ze met haar vriendinnen vaak op de manege te vinden, of bij haar te gekke opa en oma. Maar op een dag verandert dat allemaal, wanneer Sanne te horen krijgt dat ze met spoed geopereerd moet worden. Ze blijkt een hersentumor te hebben. Voor Sanne het weet, ligt ze met een groot verband om haar hoofd in het ziekenhuis te herstellen van een zware hersenoperatie. En alles wat ze eerst kon – lachen, praten, denken, paardrijden… – is opeens een uitdaging. Gelukkig sleept haar stoute pup Casper haar erdoorheen.

Verdronken geheimen *WINNAAR*

Tijdens het rondbrengen van reclamefolders vinden Ruben en Isa een usb-stick in de tuin van een oude zeeman. Er staat een verhaal op over een zeereis in 1983. De bemanning van een Nederlands vrachtschip ziet een dobberende boot met vluchtelingen. Er wordt iemand neergeschoten. Wat is er precies gebeurd? Is de zeeman een misdadiger? Ruben en Isa gaan op onderzoek uit. Op zoek naar de waarheid. Naar het asielzoekerscentrum. Naar de rechtbank. Naar het Scheepvaartmuseum. En ze komen tot een verrassende ontdekking...

9789044827224
9789025869632
Wat niemand ziet

Denk aan iets moois! Aan een goudbruine kastanje in je hand. Denk daaraan.

Elke dag na school dwaalt Ros door de stad. Daar bouwt ze afvaltuintjes. Vlinders en bloemen van zilverpapier, een boom vol verloren elastiekjes, een stil elftal van lege blikjes en flesjes… Dan vindt Ros kleine dieren van kastanjes en ijzerdraad in haar tuintjes. Iemand ziet waar alle anderen gedachteloos aan voorbijgaan. Iemand ziet háár. Ze heeft een vriend. Maar wie? Ros gaat op zoek naar haar onbekende vriend, die haarscherp ziet dat ze hem nodig heeft.