Dit zijn de debuterende kinderboekenschrijvers van 2017:

 

Cees van den Berg

Cees van den Berg (59) hing op jonge leeftijd de basgitaar om en begon met spelen in bandjes. In 2010 werd de basgitaar omgeruild voor de contrabas. Cees schreef muziekrecensies en interviews voor onder andere het Noordhollands Dagblad, De Gitarist, Jazzenzo en Stage. In 2016 debuteerde hij bij uitgeverij Clavis met Lotje Later, een verhaal over durven, vallen en weer opstaan en … hoe kan het ook anders, over muziek!

 

Arienne Bolt

Arienne Bolt was docent tot ze stopte met lesgeven om een boek te schrijven. Voor haar is geluk: ‘Even vertoeven in een andere wereld.’ In haar boeken schept ze nu zelf die andere werelden. De laatste reis van de Ballerinus is haar debuut. Het is verschenen bij uitgeverij Lemniscaat.

 

Angelique van Dam

Angelique van Dam begon al jong met schrijven. Ze schreef vroeger vooral dagboekjes en brieven (vaak van minimaal twintig kantjes) naar haar vriendin die schuin tegenover haar woonde. Na een aantal schriftelijke cursussen heeft ze zich in 2011 aangemeld bij Scriptplus, waar zij tot en met de Topklas lessen gevolgd heeft. Angelique is getrouwd en woont op de Veluwe met haar man en twee kinderen.

 

Tonja Elbers *FINALIST*

Niet voor softies! is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Tonja Elbers (26). Toen Tonja acht jaar was, werd bij haar een hersentumor gevonden. Omdat hij in haar hersenstam zit, kan de tumor niet verwijderd worden. Maar ondanks alles is Tonja van plan om heel oud te worden en vooral heel gelukkig. Ze schreef haar boek met hulp van auteur Victoria Farkas.

 

Carolien Hermans

Carolien Hermans (47) werkt als docent en onderzoeker. Ze laat zich inspireren door alledaagse dingen, grappige voorvallen, een mooi kunstwerk of toevallige ontmoetingen. Ze denkt graag na over het leven en wil de kleine dingen die ertoe doen graag delen met kinderen. Dat doet ze in haar debuut: Door. Over het lezen van de sterren. Carolien heeft twee kinderen, maakt graag ijs en speelt squash en piano.

 

Isa Hoes en Vlinder Kamerling

Isa Hoes is bekend als actrice. Ze had rollen in o.a. Goede Tijden, Slechte Tijden, All Stars en Baantjer. Ook speelde ze in vele films en toneelstukken en ze is scenarioschrijfster. Met Engel begeeft zij zich voor het eerst in de wereld van de jeugdliteratuur. Vlinder Kamerling is de 10-jarige dochter van Isa Hoes en Antonie Kamerling en is de jongste debutant bij Kluitman ooit.

 

Simone de Jong

Simone de Jong verdeelt haar tijd over drie bezigheden: schrijven, theater maken en theaterles geven. Ze schrijft het liefst voor kinderen, en teksten om op muziek te zetten. Ze houdt van boeken waarin je kunt wonen en van muziek waarin je kunt verdwalen. Simone woont in Amsterdam met haar vriend en dochter. Haar eerste kinderboek heet Het geheim van meneer Hartjes.

 

Marte Jongbloed

Marte Jongbloed schreef haar eerste ‘boek’ toen ze 8 was, op de typemachine van haar ouders. Ze heeft de Toneelacademie en de pabo gevolgd. Ze lijkt stiekem een beetje op Herres moeder, uit haar debuut De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre. Toch heeft ze, heel avontuurlijk, met haar man en drie kinderen een paar jaar in Jemen gewoond. Naast het schrijven geeft ze toneelles op een internationale school.

 

Lian Kandelaar *FINALIST*

Lian Kandelaar (10) woont in Heemstede en is dol op dieren en natuur. Het is haar droom om later bioloog en schrijver te worden. Ze wilde nu al graag iets doen om bedreigde dieren te helpen en daarom schreef ze het boek: Missie Red de dieren. De opbrengst van dit boek geeft ze aan het WNF.

 

Inga Mol

Inga Mol (56) groeide op in Purmerend. Iedere zomervakantie verbleef ze met haar familie in een huisje op het stand. Uit het openstaande raam van het buurhuisje klonk het vrolijke geluid van een typemachine. Inga mocht de leuke verhalen van die kinderboekenschrijfster lezen en dacht: “Dat wil ik later ook, maar eerst word ik verpleegster.” Beide wensen kwamen uit; in 2016 schreef Inga haar debuut, Eddie, Belle en Flo.

 

Martijn Niemeijer

“Toen ik Scheepsjongens van Bontekoe uit had wist ik het zeker: ik wilde ook schrijver worden! Maar oef, dat was lastig, zo’n heel boek schrijven. En best eenzaam. Op mijn zeventiende schreef ik opnieuw: schoolkrantartikeltjes, verhalen, toneelstukken. Ik besloot literatuur te gaan studeren. Wat niemand ziet is mijn eerste boek en het tweede komt eraan…”

 

Sanne Rooseboom

Sanne Rooseboom (37) studeerde internationale betrekkingen met een specialisatie in mensenrechten aan de universiteiten van Amsterdam en Sussex. Ze werkte als journalist voor de krant en werd in 2016 schrijfster van kinderboeken. Afgelopen jaar verschenen er twee van haar kinderboeken, waarvan Jippie! Een humeurig sprookje het eerste is.

 

Hajo Visscher *WINNAAR*

“Iedere avond voor het slapengaan mocht mijn dochter drie woorden noemen, waarover ik dan een verhaal vertelde. En reken maar dat zij lastige woorden uitzocht… Ik studeerde ik af als onderwijzer, en later orthopedagoog. Verdronken geheimen is mijn eerste kinderboek. Ik wil verhalen schrijven die de lezer meeslepen naar de volgende pagina en waarbij het vaak toch nét weer iets anders loopt dan je zou verwachten.”